Relatéra 5 Egenvård 5 Ordning i kaoset – om rutiners betydelse i vardagen

Ordning i kaoset – om rutiners betydelse i vardagen

24 maj 2020

Ordning i kaoset – om rutiners betydelse i vardagen

-”Varför skall vi ha rutiner? Det är ju jättetråkigt och begränsande”. – ”Jag känner direkt att jag vill trotsa mina egna mål med att göra på ett visst sätt varje dag”… Ja, så är det många av oss som kan känna och tanken om att få leva i andan ”Hakuna matata” likt Timon och Pumba är ju lockande.

Rutiner är dock inte bara begränsande utan är likt en gränssättande förälder något tryggt och inramande som hjälper oss att hålla riktningen – och som vi stundtals går emot och frigör oss från, till att sedan åter hitta tillbaka till – på ett uppdaterat sätt som stämmer bättre för en själv.

I samband med Covid19 har många människors invanda vardagsrutiner förändrats totalt och det har blivit tydligt i mitt jobb att människors aktivitetsnivåer och livsinnehåll på olika sätt påverkats. För en del har det hjälpt till att varva ner och börja prioritera då man får en ny erfarenhet att man kan lösa saker på olika sätt och att vissa saker faktiskt inte måste göras. Det är ju positivt.

Dock är det många som tappar viktiga sammanhang som på olika sätt påverkar deras mående på ett ogynnsamt sätt. Flera hemarbetande, studenter och de i riskgrupp som jag talar med känner att de har svårt att få livet att fungera under rådande situation och att de inte får något gjort, känner sig stressade och är oroliga för sitt mentala välbefinnande.

jag har utifrån detta valt att göra en liten film på ca 30 minuter kring rutiner och att göra scheman. Filmen handlar om att planering hjälper oss att dosera hjärnans energi bättre. jag pratar om skillnaden mellan veckoschema, dagsschema och microschema och jag ger lite tips om hur man kan gå tillväga för att få det att fungera. Slutligen talar jag lite kort om matplanering utifrån samma principer. Jag hade lika gärna kunnat tala om planering på samma sätt kring städning, att betala räkningar eller liknande men nu blev det kring mat, då det är något vi jobbat mycket med hemma hos oss.

Nu kanske ni tror att jag är ett kontrollfreak som försöker berätta om hur man lever det perfekta livet. Så är det verkligen inte. Jag har tvärtom själv svårt med detta och jobbar mycket med att känna tiden i kroppen, att ta pauser och allt de där. Jag är en tidsoptimist och min man blir galen av att alltid få vänta på mig. Jag brukar skoja om att en arbetsdag hemifrån med mycket flow kan resultera i att jag på kvällen kommer på att jag både glömt borsta tänderna och klä på mig… Men jag har fått mycket gjort. Om det inte alltid ser ut så så är det okej, – hade det alltid sett ut så så hade det påverkat både mig och min omgivning negativt. Jag kämpar som alla andra med att få ordning i kaoset. Om någon känner sig hjälpt av denna lilla film och mina tankar, så väl bekomme!

Ladda ner PPT presentationen ”Ordning i kaoset, om rutiner” genom att klicka här.