Information kring den senaste uppdateringen av utbildningsplattformen
Utbildningsplattformen Relatéra har nu släppt en ny version av
plattformen. I detta dokument finns en beskrivning som förklarar vad som har förändrats i den nya versionen.
Löper över ca 1,5 teramin; Plats: Zoom
Klinisk träning i IPT – Nivå B – Detta kliniska moment är det som är certifieringsgrundande. Nivå kan utföras individuellt eller i grupp och påbörjas i samråd mellan handledd och aktuell handledare. Det förutsätter att deltagaren har genomfört nivå A, har tagit sig an litteratur och behandlingsprotokoll så man är rustad för det kliniska momentet samt har teoretiska och praktiska förutsättningar att arbeta kliniskt med affektiva störningar. I Sverige krävs det att deltagaren sedan tidigare har minst en grundläggande psykoterapikompetens (tidigare kallat steg ett). På denna sidan finner du information om hur kursen är upplagd. Den kliniska träningen sker genom regelbunden handledning. Filmen nedan är en sammanfattning av förutsättningar, krav och upplägg. Här finns också ett kursdokument att ladda ner för den som önskar.
Kursinformation att ladda ner: IPT kurs nivå B 2023
från Svenska IPT-föreningens hemsida
Genom att dokumentera och reflektera kring det terapeutiska arbetet och sin egen inlärning under hela processen sker bedömningen explicit verbalt och i skrift mellan student och handledare. Detta sammanläggs i en behandlingsrapport på varje terapi med fokus på att reflektera kring metoden och studentens lärdom att ha jobbat med just denna terapi för att på så sätt väva samman teori, praktik till ny kunskap. Minst två sessioner i varje terapi skall följsamhtsskattas med ARRS/följsamhetsprotokoll med betyget godkänd. Studenten kan då bli certifierad IPT-terapeut.
Handledare ansvarar för att stödja den handledde att ta sig an metoden IPT på bästa sätt utifrån den aktuella patientens förutsättningar. Ordinarie verksamhetsansvarig ansvarar för behandlingen och patientansvaret i stort.
Handledning genomförs 45 min varannan vecka via zoom eller enligt överenskommelse. Mellan handledningssessionerna dokumenterar den handledde kring terapierna på utbildningsplattformen Relatéra, för att känna sig rustad inför handledningen på bästa sätt. På detta sätt kan handledaren följa terapierna övergripande på ett sätt att handledningen kan fokusera på det den handledde främst vill diskutera snarare än att handledningen främst skall bli en kontrollfunktion. Baserat på två terapier a 16 sessioner, samt observation av två hela sessioner utifrån ARRS är det lämpligt att beräkna 16–20 handledningssessioner. Kostnaden totalt bör därmed beräknas till 28000–35000 kronor exklusive moms.
Nedanstående protokoll skall användas vid IPT-handledning på nivå B. Dessa gäller tills vidare. Behandlingsprotokollet (som är under omarbetning), handlar om att följa sin terapi och sin egen väg in i IPT-metoden.
ARRS – Ett operationaliserat sätt att observera och ta sig an de olika strategierna i IPT, är ARRS (audio recording rating scale) eller observatörsskattning som den också kallas. Den är framtagen av Roslyn Law, UK och översatt av IPT-föreningen. ARRS består av både generella strategier som utgör ”takten och tonen” i IPT och som tillsammans skapar den utforskande, klargörande och meningsbärande ”mood-event” rörelsen i samtalet i IPT, oavsett var i behandlingen man är. Vidare består ARRS av strategier för respektive behandlingsfas, och respektive fokusområde. ARRS är framtaget att skatta följsamhet från 0-6, vilket är ett bedömningsinstrument i grund och botten. I IPTS föredrar vi att man tittar på sina inspelade terapier med poäng 6 för aktuell strategi som en målbild som man kan sträva mot men inte självklart bör uppnå helt och fullt. Det blir också ett sätt att påminna sig om vilka olika moment som en IPT-terapi kan/bör innehålla, om än olika mycket beroende på patient. De strategier som är grönmarkerade skall förekomma i alla sessioner för att terapin skall räkna som en IPT-terapi (även detta en målbild).
På nivå B, förväntas man ha läst igenom ARRS så pass mycket att man är bekant med de olika strategierna (från början hämtade från Kleermans bok från 1984). Reflekterar över dem när man tittar på de inspelade terapierna och tränar sig på att skatta minst en hel session i varje terapi (antingen tillsammans med handledaren eller var och en var för sig med gemensam återkoppling efteråt.) På nivå C och D tränar man alltmer aktivt att observera sig själv och de andra i handledningsgruppen utifrån ARRS och kunna reflektera över lämpligheten i olika val av strategier med tanke på att IPT är en semistrukturerad manual. Som hjälp att skatta sig själv har Sanna Aila Gustafsson tagit fram ARRS-kortform, som är ett lättillgängligt sätt att ”bocka av” strategier när man tittar på sin film.
Handledningen på nivå B kan röra sig kring olika teman runt terapin rörande följande områden; 1.) Patientens problem 2.) IPT-strategier 3) Min roll som terapeut. Handledningen skall syfta till att IPT-terapeuten stärks i sin egen förmåga att reflektera kring och utöva IPT på ett mer självständigt sätt. I takt med att terapeuten tar sig an ARRS, förväntas hen öka sin självobservation kring följsamhet och tillämpning av metoden.
Handledningen genomförs varannan vecka, 45 min per terapeut och då förväntas den handledde redogöra kring varje session som gått sedan senaste handledningstillfälle i olika omfattning. Nedan är förslag på en struktur för handledningssessionen för respektive terapeut. Delar av detta kan med fördel dokumenteras i plattformen Relatéra inför handledningen så att fokus kan få bli på filmobservation, reflektion och metoddiskussion.
Frågor handledd och handledare bör fundera över återkommande tillsammans är;
Vanligtvis sker IPT-handledning på nivå B över nätet då handledningen behöver genomföras minst varannan vecka. De två plattformer vi främst arbetar över är Zoom och Adobe Connect som kan visa film på ett säkert sätt. Om den handleddes arbetsgivare har andra lösningar de föredrag brukar detta kunna lösas.
Inför varje handledningstillfälle förbereder sig den handledde genom att skriva en sammanfattning kring det terapeutiska arbetet utifrån givna frågeställningar och formulerar frågor/teman inför handledningen. Denna kommunikation mellan handledd och handledare sker över ett säkert sätt på plattformen Relatéra.
I de fall det fungerar att komma till Värnamo för att erhålla handledning, genomförs handledningen på Relatéra Samtalsmottagning.
Malin Bäck, leg.psykoterapeut, lärare/handledare i psykoterapi & IPT- handledare (nivå D), har gått sina IPT- utbildningar vid Linköpings universitet, Anna Freuds center London och isIPT- institute Iowa. Malin är styrelsemedlem i svenska IPT-föreningen IPTS och driver kvalitets och utvecklingsfrågor kring interpersonell psykoterapi såväl nationellt som internationellt. Kliniskt arbetar Malin inom specialistpsykiatrin i Värnamo sedan många år. Hon är även i egenskap av doktorand i klinisk psykologi via Linköpings universitet involverad i forskningsprojekt rörande bland annat interpersonell psykoterapi. Hennes avhandling handlar om IPT i svensk ätstörningsvård
Fyll i formuläret nedan. (Obligatoriska frågor är märkta med *)
Utbildningsplattformen Relatéra har nu släppt en ny version av
plattformen. I detta dokument finns en beskrivning som förklarar vad som har förändrats i den nya versionen.
Den 2 Juni är det internationella dagen mot ätstörning. Vi vill uppmärksamma denna dag på lite olika sätt Vi kommer erbjuda ett par föreläsningar inom området med lite olika vinkel. Läs mer här:
Är du gruppterapeut med fokus på Interpesonell psykoterapi, IPT? Har du tidigare jobbat med IPT i gruppformat eller varit handledare för någon som bedrivit gruppbehandling utifrån IPT? Du är i så fall välkommen att att delta vid en heldagssammankomst med likasinnade för gemensamma reflektioner och kunskapsutbyte.