Information kring den senaste uppdateringen av utbildningsplattformen
Utbildningsplattformen Relatéra har nu släppt en ny version av
plattformen. I detta dokument finns en beskrivning som förklarar vad som har förändrats i den nya versionen.
IPT (Interpersonell psykoterapi) är en relationsfokuserad korttidsterapi med starkt vetenskapligt stöd. Metoden som redan under 1970-talet utarbetades för behandling av depression har även visat sig användbar för flera diagnosgrupper och problemområden, såsom ätstörning, bipolärt syndrom, PTSD m.fl. Modifieringar finns för ungdomar, familjer, par, gruppbehandling m.m. IPT kopplar det aktuella måendet till pågående mellanmänskliga omständigheter i patientens liv. Efter initialfasen av terapin väljs det interpersonella fokusområde som utgör grunden för patientens aktuella problematik. Genom att titta på styrkor och svagheter i individens nätverk stöttar man personen att processa känslor och att relatera till sina närstående på ett mer adaptivt sätt. IPT tränar patienten att kommunicera sina behov och göra sig förstådd gentemot viktiga personer i hens liv. När relationerna förbättras, minskar symtomen. I Socialstyrelsens riktlinjer kring depression rekommenderas IPT vid lindrig till medelsvår depression för såväl vuxna som barn och unga.
IPT-utbildningar har i samarbete med IPT-föreningen anordnats av Universitet, regioner och privata aktörer i Sverige i mer än 15 år. För dig som vill kunna styra själv när du skall ta dig tid för studier och inte vill resa, kan Relatéras webbaserade distanskurs i IPT vara ett passande alternativ. Kursen har genomförts och utvärderats av ett 40-tal studenter och visat på goda resultat både vad gäller nöjdhet och kunskapsinlärning. För mer information om IPT-kurser generellt se vad vi skriver HÄR
För dig som vill kunna styra själv när du skall ta dig tid för studier och inte vill resa, är denna webbaserade distanskurs i IPT passande. Utbildningen som är uppdelad i sju delkurser är baserad på förinspelade videoföreläsningar med instuderingsuppgifter, som inskickas till kursledare mellan delkurserna. Kursledaren ger personlig feedback och reflektion efter varje uppgift. Tillgång till support och vägledning via plattformen finns under hela utbildningen. För den som önskar kan man delta i ett par seminarier över webben för utrymme att diskutera frågor och funderingar som dykt upp kring kursinnehållet och de övningar man förväntas göra. Kursen som avslutas med en kunskapskontroll, motsvarar den teoretiska grundkursen (nivå A) i IPT och som ger möjlighet till att bli certifierad/ackrediterad på nivå B efter två handledda ärenden. För mer information om läroplattformen Relatéra, se HÄR
När du anmält dig till kursen, erhåller du inloggningsuppgifter till den digitala plattformen. Du förväntas läsa kurslitteratur, behandlingsprotokoll och göra övningar, parallellt med att du tittar på de videoinspelade föreläsningarna. Du kan arbeta i vilken takt du vill och diskutera med kursledare under kursens gång kring olika frågeställningar. Utbildningen är casebaserad, vilket innebär att du hittar på en patient som du förväntas utgå från i olika övningsmoment. Återkoppling och frågor sker främst över plattformen.
Mål: Att ge grundläggande teorikunskaper i Interpersonell psykoterapi (Nivå A), i enighet med nationella och internationella krav för IPT, se http://www.interpersonellpsykoterapi.se
Innehåll ur kursen
Kursen är casebaserad, vilket betyder att deltagaren lär sig grunderna i IPT som depressionsbehandling genom att följa en påhittad patient genom en hel behandling. Kursen varvas med texter, filmklipp och övningar. Innan kursen rekommenderas studenten ha läst kurslitteraturen. Vid frågor angående kursinnehållet kontakta: Malin Bäck via kontaktformuläret.
I Sverige är det behandlingspersonal med minst grundläggande psykoterapeututbildning (steg ett) som kan bli så kallade certifierade IPT-terapeuter på nivå B (igen se IPT-föreningens regler). Att gå en teoretisk grundkurs som denna och ta sig an ett IPT-orienterat perspektiv står dock vem som helst fritt att göra. Internationellt arbetar även socialarbetare, sjuksköterskor och skötare utifrån IPT utan att vara terapeuter men då kallas det för Interpersonal Counceling; IPC.
Att delta i denna kurs kan således all behandlingspersonal göra även om den främst riktar sig till personer som redan har erfarenhet av annat psykoterapeutiskt arbete. För dig som är psykolog och som önskar en teoretisk och klinisk fördjupning så rekommenderar vi i första hand vår Specialistkurs för psykologer.
Kursen utgår från den ursprungliga depressionsmanualen i IPT för vuxna. Manualerna i IPT skiljer inte sig från varandra nämnvärt men om du ex. jobbar med ungdomar, trauma eller inom mödra-barnhälsovård, så kommer jag föreslå lite olika litteratur och modifieringar så det passar det sammanhang du jobbar i. Den föreslagna litteraturen är dock:
Huvudbok
Referenslitteratur
Kursen kostar 9750kronor plus moms.
I priset ingår:
Kurslitteratur ingår inte i priset.
Vid önskemål om delbetalning så kan detta lösas efter överenskommelse.
Glöm inte att ange fakturauppgifter vid anmälan.
Malin Bäck, leg.psykoterapeut, lärare/handledare i psykoterapi & IPT- handledare (nivå D), har gått sina IPT- utbildningar vid Linköpings universitet, Anna Freuds center London och isIPT- institute Iowa. Malin är styrelsemedlem i svenska IPT-föreningen IPTS och driver kvalitets och utvecklingsfrågor kring interpersonell psykoterapi såväl nationellt som internationellt. Kliniskt arbetar Malin inom specialistpsykiatrin i Värnamo sedan många år. Hon är även i egenskap av doktorand i klinisk psykologi via Linköpings universitet involverad i forskningsprojekt rörande bland annat interpersonell psykoterapi. Hennes avhandling handlar om IPT i svensk ätstörningsvård
Fyll i formuläret nedan. (Obligatoriska frågor är märkta med *)
Utbildningsplattformen Relatéra har nu släppt en ny version av
plattformen. I detta dokument finns en beskrivning som förklarar vad som har förändrats i den nya versionen.
Den 2 Juni är det internationella dagen mot ätstörning. Vi vill uppmärksamma denna dag på lite olika sätt Vi kommer erbjuda ett par föreläsningar inom området med lite olika vinkel. Läs mer här:
Är du gruppterapeut med fokus på Interpesonell psykoterapi, IPT? Har du tidigare jobbat med IPT i gruppformat eller varit handledare för någon som bedrivit gruppbehandling utifrån IPT? Du är i så fall välkommen att att delta vid en heldagssammankomst med likasinnade för gemensamma reflektioner och kunskapsutbyte.