Att ringa in nuvarande mående i ett relationellt kontext.

Webinarie kring Inledningsfasen i IPT

Onsdagen 30 September samlades ett 15-tal tappra IPT:are på den digitala plattformen Zoom för att dela tankar och erfarenheter kring metoden. Deltagarna var alltifrån IPT-studenter på en pågående distansutbildning i IPT, psykoterapeutprogrammet i Umeå och Linköping men även erfarna IPT-terapeuter som haft systematisk handledning under längre tid.

Kvällens tema var ”Att jobba med diagnos, sjukroll och interpersonell inventering för att ringa in nuvarande lidande i ett relationellt kontext.” 

Programmet för kvällen var:

  • Presentation
  • Kort föreläsning om  dagens tema av Malin Bäck
  • Frågor att prata kring? 
  • Diskussion i mindre grupper i sk breakoutrooms 
  • Återkoppling med hela gruppen. 
  • Utvärdering

Inspelad föreläsning:

Denna film är hämtad ur IPT-föreningens webinarie 200930 vid namn ”Inledningsfasen i IPT – Att jobba med diagnos, sjukroll och interpersonell inventering för att ringa in nuvarande lidande i ett relationellt kontext”.  Webinariet riktade sig till IPT-terapeuter med varierad erfarenhet och utgjorde som ett moment i distanskursen i IPT som man kan läsa mer om på https://relatera.net/utbildning/ Mötet inleddes med denna föreläsning och följdes av diskussioner i mindre grupper där deltagarna delade erfarenheter.

Presentation i PP att ladda ner:

Sammanfattning:

I gruppdiskussionerna delades erfarenhet att användandet av Interpersonell inventering och sjukrollen. Olika patientgrupper jämfördes där flera pekade på att ungdomar mr tillskrivs en tillfällig sjukroll för att de inte skall fastna i en identitet eller sjukdomsvinst och att det kan vara svårt att prata om ”hur det var innan depressionen” då de kan ha svårt att relatera till detta – att det kan vara bra att fokusera på en rimlig föreställning om vad det innebär att ”må bra” framåt i stället. Flera av deltagarna hade börjat jobba med IPT i grupp och fann det givande att dela tankar runt detta. 

Planerade IPT-sammankomster 2020

I höst kommer vi anordna så kallade Webinarier på plattformen Zoom med olika teman. Träffen är till för både de som utbildar sig i IPT och de som jobbar ett tag för givande samtal. Är man medlem i föreningen så är deltagandet gratis. Alla är välkomna. Hör av er om ni är intresserade. relatera@me.com

Webinarie 14/10 klockan 17:15-18:30

Inledningsfasen – Att välja fokus och göra en fokusformulering som leder terapin till ett affektfokuserat relationellt arbetet.

Träffen inleds med en kort föreläsning för att sedan diskutera olika frågor och erfarenheter.

Anmälan görs till Malin Bäck. relatera@me.com


Webinarie 9/12 klockan 17:15-18:30

Hur har du haft det sedan vi sågs sist? – att jobba i mellanfasen i IPT; om att få till ett fördjupande samtal utifrån fokusområde, symtomskattning och fortsatt länkande mellan mående-händelse (mood-event).

Träffen inleds med en kort föreläsning för att sedan diskutera olika frågor och erfarenheter.

Anmälan görs till Malin Bäck. relatera@me.com


Webinarie 21/12 klockan 17:15-18:30

Tillämpning av IPT vid andra tillstånd än depression – Gemensamma erfarenheter och blick på forskning.

Träffen inleds med en kort föreläsning för att sedan diskutera olika frågor och erfarenheter.

Anmälan görs till Malin Bäck. relatera@me.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s