Summering av IPT- webinarie 201014

Att välja fokus och göra en fokusformulering,som leder terapin till ett affektfokuserat relationellt arbete i IPT.

Onsdagen den 14 oktober genomförde IPT-föreningen ett andra webinarie i en serie av flera. Temat för kvällen var ”Inledningsfasen – Att välja fokus och göra en fokusformulering som leder terapin till ett affektfokuserat relationellt arbetet”.

Totalt deltog 12 personer med varierad erfarenhet. Träffen inleddes, efter presentation av deltagarna med en kort föreläsning av Malin Bäck kring vad man bla utifrån ARRS skall tänka på när man gör en fokusformulering. Föreläsningen kan ses nedan. Därefter berättade de nyackrediterade IPT-terapeuterna Katarina Lindstedt och Ulrika Rundberg om sina tankar och erfarenheter av att göra interpersonell formulering i IPT; vad som kan vara vägledande i att bestämma fokus och nyttan med att formulera en modell kring valt fokus för patienten. Bägge arbetar med patienter som ofta har samsjuklighet med flera psykiatriska diagnoser, långvarigt lidande och pekade på värdet att tydliggöra vad som definierar ”det aktuella” för att skapa en ram och hopp om vad man kan påverka.

Välja fokus

Malin Bäck påminner kort om fokus och fokusformulering
Denna mall kan vara vägledande i arbetet med att välja fokus och göra en Interpersonell formulering. Katta och Ulrika hänvisar till den i filmen nedan.

Kliniska erfarenheter att välja fokus

Katarina & Ulrika delar med sig av sina tankar om att göra fokusformulering med patienten i IPT.

Fortsatta diskussioner

Resterande tid satt deltagarna i grupper om tre och utbytte erfarenheter. Träffen avslutades i storgrupp. Det framkom ideér att ses live och arbeta fram fingerade fokusformuleringar och kortare exempel på hur man kan komma att jobba med de olika fokusområdena som kan vara goda modeller för både patienter och terapeuter (speciellt när man är ny). Flera var tilltalades av att skriva en formulering som förslag till patienten som hen kan få reagera på. I någon grupp framkom att man behöver ha mer korta och tydliga formuleringar om man gör dem muntligt. Det togs även upp att det ibland finns ett värde att inte ”trycka upp manualen i ansiktet” på patienten utan låta fokuset finnas implicit mellan terapeut och patient och att man under terapins gång lyfter och konceptualiserar försiktigt fokus för behandling för att inte ”överhetta” samarbetet. Detta rör i synnerhet personer som är interpersonellt sensitiva med stöd mot att metakommunikation om det som händer i terapin kan vara det mest utmanande för mentaliseringen. Medan alliansen stärkt och terapeut och patienten hittar gemensamma ord för arbetet kan valt fokus lyftas mer explicit.

Intressanta diskussioner om att jobba utifrån valt fokus och att göra fokusformulering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s