Tack för 2020 med ljus i mörkret & toner över din tröskel

Vi på Relate´ra vill tacka för detta året. Som en liten julhälsning vill vi bjuda på ett nedladdningsbart Luciafirande från Sankt Sigfrids folkhögskolas Musikklasser i Växjö. Vi tänkte att detta kunde vara en uppskattad gåva till alla oss som missar att ta del av något Luciatåg i år när vi uppmanas till social distans. Studenterna vid skolan har i år arrangerat ett Coronasäkert firande och passar samtidigt på att samla in pengar till sin kommande verksamhet genom att sälja detta till företag och privatpersoner. Vi hoppas att flera av er skall uppskatta denna lilla ”present” från oss och indirekt dem. Om du klickar på länken nedan kan du ladda ner filmen i din dator eller annan enhet.

https://ooscar-johansson.wetransfer.com/downloads/b73e79ba5046c0374a6f87d552a6f53b20201207201513/f8d3852a434eaf76637b09f175e430f220201207201513/56273b

2020….

…..detta år som kommer gå till historien som året när världen både stanade upp och stod i brand under en svårtyglad pandemi. Vi vet inte hur utfallet på detta kommer bli och inte heller vad man kommer säga om 2020 i historieböckerna i framtiden. Här är dock lite av det vi varit med om…

”On board” – ett socialt projekt

År 2020 började på ett ganska exotiskt sätt för oss på Relate´ra. I samarbete med Skatevärnamo och sponsorer så som Junkyard, Länsförsäkringar och många privatpersoner genomförde vi ett socialt projekt. Stort tack till alla!

Relatera intresserar sig för forskning kring psykisk ohälsa, psykosociala problem och olika behandlingsmetoder för att stärka mental hälsa på bred front. I samband med att fysisk aktivitet som intervention vid depression, ångest och ADHD har uppmärksammats, har vi blivit allt mer nyfikna att studera effekten av spontanidrotter i urbana miljöer, bland olika människor i olika åldrar. Det senaste decenniet har stora som små kommuner gjort satsning på att bygga Skateboardparker till sina invånare dit nya som återupplivade skate-entusiaster söker sig och återvänder om och om och om igen. Vad som får gammal som ung att så energiskt och dedikerat öva på samma trick tills en sätter det om det så tar timmar, dagar och veckor och fast det är smärtsamt och farligt har fascinerat oss. Människor som annars inte verkat committa till något eller känt tillhörighet.. här tycktes vara något annat. Kan Skateboardåkande ha gynnsamma hälsoeffekter och isåfall för vem? Eller är det bara livsfarligt och uppmuntrande till en bohemisk livsstil? Det finns väldigt lite forskning kring Skatebordåkning och dess effekter. Tony Hawk foundation sponsrade för något år sedan en enkätundersökning i USA och enskilda individer presenterar skatebordåkandets betydelse för att hantera olika former av psykisk sårbarhet. I övrigt handlar den mesta forskning kring Skateboard om undergroundkultur, genusfrågor och frakturer inom ortopedi. Dock kallas det ofta för Rolling Yoga och många säger att man inte kan fokusera på något annat vilket ger ett avslappnat hyperfokus, samtidigt som spänningen mellan att lyckas med något svårt eller faila och slå sig riktigt hårt förmodligen aktiverar både lust och rädslocentret i hjärnan samtidigt på ett hissnande sätt. Utifrån ett sociologiskt perspektiv kan man även tänka att känsla av sammanhang, KASAM kan vara en viktig faktor för den positiva effekten. Studier kring Bouldering (friklättring) som behandling vid depression och ångest har visat på lovande resultat. Med tanke på att tillgängligheten att utöva skateboard ökat, att det är en relativt billig sport och att den passar för personer som annars har svårt att inordna sig i mer strukturerad föreningsverksamhet, talar för att liknande studier kring Skateboardåkning skulle genomföras liksom vid bouldering. I dag ser du skejtande människor från vaggan till graven, i alla samhällsklasser och över gränser. Undergroundkulturen har ofta skaffat sig ett tvivelaktigt rykte, att det är en riskmiljö för personer med sociala problem. Men skulle man kunna tänka att skateboard kan vara en arena för socialt arbete?

Vi träffade Aruna på KohLanta strax efter nyår i år. Det var en slump att vi kom i kontakt med henne. Vi hade en planerad resa till ön genom en mindfulneskurs och fick då höra att en kvinna med svensk-indisk härkomst låtit bygga en skateboardpark på Lanta Noi för barnen på ön. Hon driver ideellt Kids Club Lanta för att erbjuda aktiviteter till barnen som är fattiga med föräldrar som jobbar mycket för att familjen alls skall kunna försörja sig. Hon vill i synnerhet erbjuda aktiviteter till flickorna. Själv är hon tillsammans med sin thailändske make dykinstruktör och hennes dröm är att lära barnen simma och ta med dem ut på havet. Hon hade önskat att hon kunnat utbilda några av dem till dykinstruktörer och visa att thailändare kan driva egna företag istället för att vara anställda av västerlänningar. Att bara få till simskola och att finna burkinis till flickorna, vilka flertalet är muslimer, är dock ett enormt projekt. Hennes engagemang har inte heller alltid tagits emot så positivt av öbefolkningen. Det var genom en kanadensisk fond man fick pengar att bygga skateparken på skolgården på Lanta Noi. När vi kom i kontakt med Aruna fick vi veta att den utrustning man kommit över för några år sedan nu var trasig och att allt de kunde få i väg vad gäller utrustning var välkommet. Med god sponsring från olika håll, reste vi så till Koh Lanta med en hel hockeytrunk med 10 skateboards, diverse skydd, några skateskor och hjälmar. Vi har erfarenhet att hålla skateboardskola för tjejer i olika åldrar (Tjejskejt eller GRL-SK8) i Skatevärnamos regi, så när vi så några dagar efter vårt första möte med Aruna kom till Lanta Noi och träffade barnen första gången var det ett fantastiskt möte. När vi kom dit var det först tomt men strax dök det ena barnet efter det andra upp. Med teckenspråk och ”universlaljud” lyckades vi lära dem en hel del. En del tyckte mest det var kul att åka på dem som en lite kärra. Under de tillfällen vi fick chans att träffa dem, fokuserade vi att försöka lära de lite större barnen hur man kan hjälpa varandra då det är vår erfarenhet att det är av varandra man lär sig, inte av någon utomstående som inte stått på en bräda själv. Sista gången vi sågs, lämnade vi den stora väskan till Aruna som förvarar all utrusning som Kids Club har i ett litet skjul på skolgården. Ambitionen är att kunna bygga ett litet tak och eventuellt belysning över parken för att skydda från hetta och monsunregn. Aruna samlar in pengar för detta och för att möjliggöra en simskola till barnen. Vill ni bidra kan man Swisha ett bidrag till projektets kassör Lars Bergmark på 070 874 74 20.

Då vi bägge har ägnat oss åt socialt arbete under stor del av våra liv känner vi djup beundran till ideella eldsjälar som strävar för att skapa förändring i det lilla. Våra tips till er som vill engagera er i förändringsarbete oavsett om det är ideellt eller i tjänsten är;

  • Ha tålamod, rulla på motstånd och se till att skapa goda relationer även när det känns som att kompromissa med dina ideal, välj vilka strider du skall ta.
  • Alliera dig med personer i den grupp du vill hjälpa och stärk dem att hjälpa till att hjälpa varandra. Ha alltid som mål att allt du gör skall stärka personen att på sikt klara sig själv – dvs att du inte skall vara en välgörare som kommer med allmosor som klarar allt lite bättre än dem.
  • Se till att skapa projekt som du själv finner intressant. Du måste brinna för det du går in i. I våra gemensamma sociala projekt där vi försökt erbjuda ”sunda kickar” i stället för droger och kriminalitet så har vi erbjudit sådant vi själva funnit lycka i; dykning, snowboard, motorcykel, klättring m.m. Om du inte tycker det är roligt det ni gör, kommer du brinna upp men om det är något du älskar så kommer du få mer energi.
  • Glöm inte att altruism är den bästa drogen – att göra en osjälvisk handling utsöndrar mer ”må-bra-hormoner” än det mesta.

Vi önskar Aruna och Barnen på Lanta Noi lycka till.

Näst sociala projekt vi genomför hoppas vi har med skateboard att göra. Att erbjuda skateboardåkning vid stressrelaterade symtom och samtidigt studera dess effekter. Våren 2020 påbörjade vi arbetet med ”Relationella Rampen” tillsammans med SkateVärnamo, Byggprogrammet på FIGY och Just Design.

Vetenskapsradion uppmärksammar IPT

Vi var i Augusti 2020 mycket stolta när P1 sände programmet om Köksbordsterapin – Interpersonell Psykoterapi, där Malin var en av dem som medverkade i programmet. Ett rörande och fint inslag om vad IPT kan bidra med för positiva förändringar. Har du missat att lyssna på programmet kan du lyssna på det här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1557950?fbclid=IwAR3FHKyOUQrbgxn53DZyPUwRlpvEGtD0CEUoaqFCA9KtuM-4hUEJL0m9Q0g

Publicerad artikel

Efter en lång process med datainsamling och analyser fick vi äntligen vår andra studie publicerad kring IPT vid bulimiliknande tillstånd med samtidig depression. Utöver att vi kunde konstatera att behandlingen var effektiv för att minska både ätstörningssymtom och depressionssymtom så kunde vi se att det var symtomförbättring i nedstämdheten som tycks driva förbättring vad gäller de ätstörda symtomen vid nästa session. Vill ni läsa artikeln så finns den att finna här:

Bäck, M., Falkenström, F., Gustafsson, S.A. et al. Reduction in depressive symptoms predicts improvement in eating disorder symptoms in interpersonal psychotherapy: results from a naturalistic study. J Eat Disord 8, 33 (2020). https://doi.org/10.1186/s40337-020-00308-1

Många utbildade IPT-terapeuter

Vad mer har Relatera åstadkommit 2020? Pandemin till trots har vi i samarbete med Svenska IPT-föreningen, genomfört två grundkursen i IPT, en i Linköping och en i Värnamo. Under sommaren omarbetades materialet på vår distanskurs med nya fräsha videoföreläsningar och övningar. Ett tiotal studenter har i höst gått distanskursen och flera andra har genom andra iPT-kurser kunnat ta del av IPT-materialet vilket känns jätteroligt.

Att utbilda, handleda och bedriva psykoterapi är fantastisk roligt och givande. 2021 hoppas vi fortsätter i samma anda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s